- 24 paź 2024
Piękna polska złota jesień zagościła w Zespole Szkół nr 1 w Liskowie. Sezonowe produkty wprowadziły nas w klimat jesiennej kuchni podczas trzydniowego Szkolnego Konkursu Kulinarnego dla klas 1-3 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Celem konkursu było wyłonienie najbardziej oryginalnej potrawy wykonanej z jesiennych warzyw i owoców.
W trakcie konkursowych zmagań uczniowie mieli możliwość sprawdzenia swoich kompetencji, takich jak np. kreatywność czy umiejętność pracy w zespole w kuchni. Wszyscy uczestnicy wykazali się nietuzinkowymi pomysłami i perfekcyjnym wykonaniem swoich dań.
Jury po degustacji i ocenie wizualno-estetycznej każdej z konkursowych potraw wytypowało zwycięzców:
I miejsce zajęły Maja Dynkowska i Natalia Bartczak z kl. IIIa za ,,Sakiewki dyniowe z farszem grzybowym w towarzystwie sosu z pieczonej cukinii i chipsów warzywnych”.
Na drugim miejscu uplasowały się Amelia Haładyn i Justyna Jabłońska również z kl. IIIa. Dziewczęta wykonały ,,Grzybki z kremem orzechowym”.
Zaszczytne III miejsce przypadło Annie Góral i Natalii Szewczyk z kl. IIa za ,,Ciasto dyniowe z kremem mascarpone”.