Dziedzictwo kulinarne inspiracją dla współczesnej gastronomii

Dziedzictwo kulinarne inspiracją dla współczesnej gastronomii
  • 25 wrz 2024

Zgodnie z tematem 32 Europejskich Dni Dziedzictwa „Szlaki. Sieci. Połączenia” uczniowie klasy III, kształcący się
w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odkrywali dziedzictwo Polski, podążając szlakiem kulinarnym ziemi kaliskiej.

Celem zajęć było zwiększenie świadomości uczniów na temat bogactwa smaków i tradycji kuchni powiatu kaliskiego oraz nabycie umiejętności kreowania staropolskich potraw w nowoczesnej odsłonie. Lody smażone w panierce
z andrutów kaliskich, pierogi z kaczką i żurawiną na karmelizowanych jabłkach czy żurek na wędzonce z białą kiełbasą to tylko kilka propozycji potraw inspirowanych smakami Kalisza i okolic. Szacunek dla tradycji, ekologiczne produkty tworzące dziedzictwo kulinarne regionu oraz otwartość na innowacje rozbudziły patriotyzm kulinarny wśród uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Liskowie.

Nie pozwolimy zatracić naszej tradycji, kultury oraz rodzimej kuchni.

Zdjęcia dodatkowe

Copyright 2023 Zespół Szkół nr 1 w Liskowie

Skip to content